Меню
Остання редакція: 02 квітня 2016

Засідання наукового гуртка менеджерів присвячене сучасним технологіям у галузі овочівництва

23-03-2016

Засідання наукового гуртка менеджерів присвячене сучасним технологіям у галузі овочівництва

23 березня 2016 року викладачі та студенти-дипломники 3-5 курсів кафедри менеджменту організацій зробили чергове виїзне засідання науково-студентського гуртка. Цього разу об’єктом дослідження стало одне з передових  підприємств України ПОСП «Уманський тепличний комбінат», генеральним директором і співвласником якого є наш колишній студент, гордість нашого навчального закладу Гордій Микола Васильович.

ПОСП «Уманський тепличний комбінат» заснований ще у 1974 році. Починаючи з 2002 р. площа сучасних  теплиць європейського типу збільшилася  на 28,1 га і сьогодні складає 35,15 га. Теплиці розташовані в м. Умань (22,5 га), а також на філіях підприємства – у містах Христинівка (1,05 га) та Тальне (11,6 га). Дане підприємство спеціалізується на вирощуванні помідорів та огірків у закритому ґрунті. Продукція виробляється за найсучаснішими європейськими технологіями.

Річне виробництво продукції сьогодні складає 17 тис. тонн, яка реалізується як на внутрішньому, так і на зовнішніх ринках. Завдяки тому, що продукція підприємства відповідає європейським стандартам якості, лише за останні два роки маркетинговій службі підприємства вдалося 40% російського ринку переорієнтувати на європейський (Польща, Португалія, Іспанія та ін.) З кожним  роком виробництво продукції на підприємстві збільшується, зростає продуктивність праці, а це в своє чергу дозволяє виплачувати високу заробітну плату працівникам ( в середньому 6 тис. грн. на місяць). Слід також відмітити, що сьогодні на підприємстві працює близько 600 працівників, значна частина яких є випускниками Уманського НУС.

Гостей привітно зустріли замісник директора з виробництва Гордій Андрій Миколайович та головний агроном комбінату, колишня випускниця плодоовочевого факультету нашого навчального закладу Мусатенко Ольга Петрівна. В центральному офісі відбулася зустріч за круглим столом, під час якої керівництво ознайомило студентів з даним підприємством, його виробничо-управлінською, зовнішньоекономічною та фінансовою діяльністю. Потім дана зустріч набула дискусійного характеру у формі  запитань та відповідей. Після цього була проведена оглядова  екскурсія по території підприємства.

Гостям продемонстрували найсучасніші теплиці європейського зразка, а також студенти та викладачі після проходження дезинфекції відвідали склад готової продукції. Головний агроном розповів гостям про технології вирощування овочів в закритому ґрунті, а начальник відділу збуту продукції продемонстрував в дії роботу нових конвеєрних пакувальних ліній. Студенти ознайомилися з холодильними установками, транспортними засобами та різним обладнанням, яке використовується для пакування, сортування, навантаження  та транспортування готової продукції.

Слід відмітити, що представники адміністрації підприємства запросили наших студентів на стажування для проходження практичної підготовки, а також на запуск найсучаснішої французької сортувальної лінії з програмним управлінням, який відбудеться наприкінці квітня цього року. В цілому дана зустріч відбулася на належному рівні, її мету було досягнуто, а головне, що студенти залишилися задоволеними від побаченого.

 

Роєнко О.А., кандидат економічних наук, доцент кафедри менеджменту організацій